Wykonanie
Nie wiem dlaczego, ale jesień wyjątkowo dobrze komponuje mi się z różnego rodzaju
ciastkami :-) może to kwestia pogody - za oknem zimno, szaruga, a na
stole gorąca aromatyczna
herbata i pasujące do niej
herbatniki, muffinki, rogaliki i inne
ciasteczka... Okazuje się, że moja rodzinka podziela to stanowisko - moje domowe łasuchy pustoszą kolejne blaszki i czekają na więcej :-) A dziś proponuję Wam babeczki z
jabłkami, które robiłam "na szybko", na poprawę popsutego deszczem nastroju małego przedszkolaka :-) I pomogło! Córcia była zachwycona, a dzięki temu ja też :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru3
jajka1 szklanka gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki rozpuszczonego
masła1/3 szklanki
mleka1 1/2
jabłkaMąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cynamon mieszamy razem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka z
jogurtem i
mlekiem, a następnie stopniowo dodajemy przestudzone
masło (jeśli będzie zbyt gorące jajeczno - jogurtowa masa zacznie się ścinać, a to zdecydowanie zły objaw :-( ) Masę przelewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Następnie nakładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Dla bezpieczeństwa i pewności, że wszystko jest jak należy sprawdźcie pod koniec pieczenia patyczkiem czy
ciastka się upiekły (wbity i wyjęty z babeczki powinien być suchy).Pyszne...Aromatyczne...Idealne na poprawę nastroju...