Wykonanie
Te muffiny można potraktować jako szybką do zrobienia alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Są mięciutkie, wilgotne, a dzięki podwójnej dawce
cynamonu (w cieście i w kruszonce) - bardzo aromatyczne. Połączenie puszystego ciasta z soczystym
jabłkiem oraz delikatnie chrupiącą kruszonką to prawdziwa przyjemność dla podniebienia.
Składniki na 12 muffinek"Suche":220 g
mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
cukru do wypiekówszczypta
cynamonu"Mokre":50 g
masła100 ml
mleka85 g
jogurtu naturalnego1
jajkoDodatki:1 duże
jabłkoKruszonka:45 g zimnego
masła60 g
mąki (użyłam tortowej typ 450)50 g
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanieMuffiny:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepaćW jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Im więcej grudek pozostanie w surowej
masie, tym upieczone muffiny będą bardziej puszyste.Delikatnie wmieszać do masy pokrojone
jabłko.Masę rozłożyć do papilotek.Kruszonka:W płaskim naczyniu wymieszać
mąkę,
cukier i
cynamon.Dodać zimne
masło pokrojone w kosteczkę.Palcami rozcierać
masło z resztą składników do czasu, aż powstanie substancja przypominająca wyglądem mokry piasek.Każdą muffinkę oprószyć odrobiną kruszonki.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.Smacznego!