ßßß
Zawsze mam problem ze śniadaniami, tzn. jadam je codziennie przed wyjściem z domu - budzę się tak głodna, że nie wyobrażam sobie inaczej ;-) ale nigdy nie mam czasu, by jakoś szczególnie to śniadanie celebrować :-( Kawa, jakaś szybka kanapka albo sałatka przygotowana wieczorem i w drogę! Za to inaczej jest w soboty i niedziele - w końcu mam chwilę na przygotowanie czegoś godnego uwagi :-) poza tym w te dni nie muszę jeść sama (nie szczególnie to lubię), ale jemy rodzinnie :-) Wczoraj rano postanowiłam dostarczyć rodzinie porządną dawkę węglowodanów na cały dzień, a przynajmniej przedpołudnie ;-) i oto co wyszło :-)
SKŁADNIKI2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki jogurtu typu greckiego1/2 kg truskawek1 jajko2 łyżki cukru1 cukier waniliowydodatkowo: 1 łyżeczka masła, truskawki
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt, jajko, oba cukry i miksujemy jeszcze przez chwilę. Truskawki nie muszą być zmiksowane bardzo dokładnie, mogą pozostać drobne kawałeczki. Dodajemy płatki i mieszamy łyżką aż wszystko się połączy. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem (inaczej będziecie mieć problem z wyjęciem owsianki po upieczeniu) i wlewamy masę owsiankową :-) zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (wcześniej nagrzewamy piekarnik).
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy owsianka na pewno jest gotowa (powinien być suchy lub minimalnie wilgotny) . Gotowe danie obsypujemy truskawkami.