ßßß Cookit - przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami - wiadomo!

ciasto jogurtowe z truskawkami - wiadomo!

nazwa

Wykonanie

Gia.
Zastanawiam się, czy kiedyś napiszę słów kilka o torcie, jakimś dziwnym, kosmicznym cieście?...Nie.
Jestem tego pewna, no może prawie pewna.
Dlaczego? A no bo Ci co bywają u mnie wiedzą, iż przygotowanie jakiegokolwiek ciasta jest dla mnie nie lada wyczynem. Niestety, jestem ciastowym ....i tu przemilczę ;p
Matkoo, przecież zabieram się za te najprostsze, gdzie wystarczy pomieszać łychą....a i tak jestem spięta, czy aby na pewno TO tak powinno wyglądać?
Sam etap przygotowywania ciasta poszedł idealnie, pięknej masy się dorobiłam, ach, jaka byłam z siebie dumna......bach bach do blachy, truskawki raz i pieczemy. Jeszcze gadam mojemu, że będzie bossko,a jak nie, to walnę tą blachą o ścianę;D
No i zaczęło się.
Piecze się i piecze, widzę, że rośnie. Spoko. Idę po jakimś czasie zajrzeć co i jak, wkładam patyczek,
że niby testuję....i moosz! Środek jeszcze nie gotowy, boki perfecto. Poczepało mnie.
Jak tooooo, mam nowy, świetny, mój własny piekarnik - nie żebym się chwaliła, po prostu jest fajny....
se myślę, na pewno nie on. To co? Wszystko inne mi się dobrze piecze...
.........
Blacha?
Czy ktoś może mnie oświecić?
Poczytałam trochę i może być blacha słaba, że nie przewodzi, to jaka ma być, za ile?;p
Aiuto!
A ciasto i przepis na nie podpatrzyłam od merycookme ;)
Przygotowanie: 15 minut + pieczenie
Koszt: wszystko miałam
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
25 g masła
szklanka jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru - ja dałam niepełną
2 łyżki cukru waniliowego
6 większych truskawek
Jaja i jogurt wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.
Masło rozpuszczam, przygotowuję resztę składników, w między czasie włączam piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu - grzałka górna i dolna (blaszka 20x30 lub tortownica 25-26 cm - wysmarować ją masłem, ja dodatkowo posypałam bułką tartą).
- Ja skorzystałam z innej, wąskiej.
Jaja wbijam do wysokiej miski, dodaję do nich cukier biały i waniliowy - uprzednio wymieszane ze sobą, miksuję na gładką masę, puszystą, do 7 minut.
Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, masło, MIESZAM DELIKATNIE I POWOLI ŁYŻKĄ. Najważniejsze, by nie mieszać za długo, nie można stracić tego puchu.
Truskawki myję i kroję na pół.
Do wysmarowanej blachy wlewam równomiernie ciasto, na jego wierzchu układam w tych samych odstępach truskawki.
Wkładam do piekarnika na około 30 minut.
Ja piekłam dłużej, ponieważ środek złapał temperaturę później...finalnie nic temu ciastu nie ma,
wyszło idealne w środku, zaręczam!
Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne, lekkie...polecam;)
Udanego, spokojnego weekendu;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/06/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-wiadomo.html