Wykonanie
Pomysł na tę przekąskę przyszedł od koleżanki z pracy, która pokazała mi smakowite zdjęcie z tym właśnie daniem. Postanowiłam je odtworzyć po swojemu i okazało się, że smakuje wybornie. Idealny przepis, gdy nie wiemy co podać gościom, albo gdy sami mamy ochotę na "coś", ale nie wiadomo co.Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsze przygoda ze
szparagami. Tak mi jednak zasmakowały, że na pewno nie ostatnia.
Składnikiopakowanie
ciasta francuskiego (ok. 150 g),pęczek
zielonych szparagów - 12 sztuk,10 dag
szynki w plastrach najlepiej mocno wędzona,10 dag
sera mozzarella (oczywiście można użyć dowolnego
sera),świeża
bazylia,
pieprz,
jajko.Wykonanie
Szparagi obieramy ze skórki (najlepiej sprawdza się obieraczka do jarzyn) i odcinamy twarde końcówki (te na dole). Następnie bierzemy
szynkę i owijamy nią
szparagi.
Ser mozzarella kroimy w słupki. Ostrożnie rozkładamy
ciasto francuskie i tniemy je na paski o szerokości około 2 cm. Następnie bierzemy jeden taki pasek i układamy na nim
mozzarellę oraz listki
bazylii,
pieprzymy. Bierzemy
szparaga, kładziemy na pasku ciasta i obtaczamy go w cieście.
Szparagi układamy na blaszce, na której wcześniej umieściliśmy papier do pieczenia. Na końcu smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Takie
szparagi idealnie smakują na ciepło, ale i na zimno nie są złe. POLECAM!