ßßß Cookit - przepis na Sernik dekadencki

Sernik dekadencki

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2014 r. Wiele razy pisałam o mojej miłości do serników . Sernik dekadencki jest absolutnym faworytem wśród dotychczasowych serników . Sól z orzeszków ziemnych i masła orzechowego przełamuje subtelnie aksamitną słodycz masy serowej z białą czekoladą oraz słodzonym mlekiem skondensowanym. Czysta rozkosz dla zmysłów. Niska
temperatura pieczenia sernika sprawia, że jest piękny w aspekcie estetycznym i pyszny w kwestii smakowej. Pikanterii dodaje sos toffee, który wieńczy szczyt i finezyjnie spływa meandrami po całości. Jest bardzo sycący, ale pierwszy kawałek to uwertura, która trwa bardzo długo:-)
Sernik dekadencki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 lutego .
Niesamowita fuzja smaków powoduje, że specjał fantastycznie rozpływa się w ustach:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (jak na zdjęciu)
Składniki: Przepis zaadaptowany stąd :-)
Spód:
ciastka owsiane lub pełnoziarniste Digestive polane czekoladą : ok. 250 g
masło orzechowe : 4-5 pełnych łyżek (ok. 175 g.)
masło roztopione lub olej roślinny np. z orzeszków ziemnych : 2 łyżki lub 1 łyżka oleju
Masa serowa:
twaróg trzykrotnie zmielony lub serek ricotta : 500 g
serek mascarpone : 250 g
kremowy słony serek Philadelphia lub Twój Smak : 250 g
mąka ziemniaczana lub pszenna : 3 łyżki
słodzone mleko skondensowane : 1/2 puszki (266 g)
jajka : 5
biała czekolada : 300 g
domowy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii : 2 łyżki lub 2 łyżeczki ekstraktu
Wierzch:
gęsta kwaśna śmietana homogenizowana 12 lub 18 % : 200 g
serek Philadelphia (niekoniecznie): 125 g
cukier puder : 3 łyżki
Dekoracja:
solone orzeszki ziemne, mogą być w miodzie : 75 g
Sos toffee:
śmietanka kremowa 30% lub 36% : 1 szklanka
brązowy cukier : 1/4 szklanki
płynny miód : 1/4 szklanki
masło : 1/4 szklanki
Przygotowanie:
wszystkie składniki na sernik wyjmuję wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową
zdejmuję obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno wykładam papier do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier poza obręcz
Spód:
ciasteczka kruszę (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce, czy w woreczku)
mieszam z masłem orzechowym i roztopionym masłem
wykładam na dno i część boków tortownicy, mocno dociskam wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Masa serowa:
piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)
do misy miksera wkładam twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną ucieram mieszadłem miksera przez około 2-3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka
stopniowo dodaję mleko skondensowane
cały czas miksuję na małych obrotach miksera (starać się nie napowietrzać masy)
wbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund, po każdym dodanym jajku
czekoladę łamię na kostki i topię w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając masę serową miksuję z roztopioną czekoladą i wanilią
masę wykładam na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównuję powierzchnię wstawiam do piekarnika i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC
następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minut
Wierzch: w misce mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem
sernik wysuwam z piekarnika, rozprowadzam po powierzchni powstałą masę i wstawiam z powrotem do piekarnika
piekę przez 15 minut
wyłączam piekarnik i studzę sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieram drzwiczki i studzę sernik
wyjmuję z piekarnika i ustawiam na kratce, całkowicie studzę zdejmuję obręcz z tortownicy i wstawiam sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, wstawiłam na całą noc w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika, można go już okryć folią aluminiową
Dekoracja:
orzeszki ziemne siekam nożem
wszystkie składniki sosu toffee umieszczam w rondelku i mieszając gotuję, gdy cukier się rozpuści, gotuję masę na małym ogniu przez około 15-20 minut lub do czasu, aż będzie gęsty
od czasu do czasu mieszam i sprawdzam, czy masa nie przywiera do garnka
sos studzę
orzeszki mieszam z 1/4 sosu i dekoruję nimi wierzch sernika
resztą sosu polewam kawałki ciasta na talerzach
sos można podgrzać przed użyciem
Smacznego!
waniliowy;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/sernik-dekadencki.html