Wykonanie
Bo jak mówią dietetycy - " Śniadanie zjedz za dwóch...."Trzymając się tej maksymy dzisiaj na śniadanko przyrządziłam jajecznicę z
boczkiem i
pomidorami:-)Potrawa ta jest domeną prostej kuchni, a taką kocham i preferuję.Wiadomo, że jest to danie z rozmąconych i usmażonych na patelni
jajek.Zawsze używam
jajek wiejskich, prosto od gospodyni, ponieważ mają lepszy smak ale też pięknie, żółciutko wyglądają i sprawiają, że nabieram jeszcze większego apetytu.
Jajko takie niepozorne z wyglądu, a jest źródłem tylu substancji odżywczych.Szczególnie lubimy jeść
kurze jaja.........:-)W kuchni odgrywają one decydującą rolę.Mam dobrą informację dla dbających o linię, mają one bardzo niską kaloryczność - też się zdziwiłam, kiedy przeczytałam ten artykuł:-)
Białko jajek zawiera aminokwasy potrzebne naszemu organizmowi.A przecież wiadomo, że aminokwasy są to takie związki, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego tak istotne jest jedzenie jaj.Zdziwić może bogactwo witamin i składników odżywczych.
Jajko zawiera ich sporą baterię: A, D, E i K, a do tego sporo witamin z grupy B.Jeśli chodzi o pierwiastki, to najwięcej do powiedzenia ma oczywiście wapń. Oprócz niego występuje również magnez, fosfor, potas i siarka.Przyznacie, że sporo tych składników.Obecne w
jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega - 3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we
krwi.Wnioskuję, że wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna.Według
polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1
jajko dziennie.Przy podwyższonym poziomie cholesterolu zaleca się konsumowanie 2-3
jajek tygodniowo.Generalnie mówię tu o żółtkach, bo
białka można jeść bez ograniczeń.
Jajka mają silne właściwości przeciwutleniające ta cecha powoduje ogromne znaczenie w profilaktyce układu krążenia oraz nowotworów.Śniadanko ulubione - jajeczniczka:-)Czas przygotowania - 15 minutCzas smażenia - 3-5 minut, w zależności od preferencjiIlość porcji - 2Składniki :3
jajka3-6 dag
wędzonego boczku3 dag
wędzonej kiełbasy3 łyżki
mleka1/2
cebulipół
pomidorasól morskaświeżo zmielony
pieprzbazyliaPrzygotowanie :
Boczek czyszczę, kroję w kosteczkę i lekko smażę na patelni.Dodaję
cebulę pokrojoną w krążki i smażę na tłuszczu wytopionym z
boczku.Dodaję
kiełbasę pokrojoną w kostkę.W międzyczasie wybijam 3
jajka dodaję
mleko,
przyprawy,
pomidory pokrojone w kostkę wszystko mieszam.Gdy zawartość patelni pięknie się zarumieni, wlewam przygotowaną masę jajeczną.Smażę na wolnym ogniu, mieszając łyżką, aby ładnie się ścięła.
Gotową jajecznicę wykładam z patelni na ogrzane talerzyki.
Pieczywo dzisiaj stanowiła
bagietka na ciepło z
masłem czosnkowym - mówię Wam pycha, Boże niebo w gębie:-) i
kawa z mlekiem....Dzisiejszy ranek w kuchni - bardzo relaksujący:-)
To zdjęcie niezbyt udane, przepraszam....Można pałaszować z grzaneczkami, chrupiącą
bułką z
masłem - też jest pysznie.Ta dzisiejsza uczta
śniadaniowa tak podniosła mnie na duchu, że prawdziwie odświętnie czułam się cały dzień:-)Pyszności:-)