ßßß Cookit - przepis na Bażant pieczony

Bażant pieczony

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
bażant 1 sztuk
cebula 1 sztuk
jabłko 1 sztuk
bekon 3 plastry
rosół z kury 1 szklanek
wino czerwone 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
galaretka z czerwonych porzeczek według uznania
sałata 1 sztuk
Wykonanie:
Dokładnie natrzeć bażanta solą i pieprzem. Nafaszerować cebulą i jabłkiem. Wpasować ptaka piersią na dół,do brytfanny o takich rozmiarach, by szczelnie go objęła, nie pozostawiając wolnego miejsca. Przykryć grzbiet plastrami bekonu. Wlać w równych częściach rosół z kury i czerwone wino, tak żeby płyn sięgnął do połowy boków brytfanny. Piec bez przykrycia w średnio nagrzanym piekarniku (190 stopni Celsjusza) przez 40 minut. Przełożyć na ogrzaną salaterkę i podawać z galaretką z czerwonych porzeczek i zieloną sałatą.
Autor: pikerjoa
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Graga
Data: 2011-03-29
A ja mam! Mój brat upolował...na jezdni:)
Autor: mikam
Data: 2010-02-14
Rewelacja przepis! Cebula i jablko upieczone w srodku daja super smak miesa - a DZIWNY bazant-mimo wygládu ma bardzo duzo miesa i jest smaczniejszy od kaczki.
Autor: ppp
Data: 2010-02-04
Jeśli jesteś myśliwym możesz upolować, jeśli nie to poszukaj myśliwego, który posiada owego bażanta :D Nie kłusuj, bo nie wolno ;)
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
tylko skad bazanta wziac?;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6305/Bazant-pieczony