ßßß Cookit - przepis na Krem bawarski z sosem malinowym

Krem bawarski z sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Delikatna piankowa konsystencja sprawia, że krem sam rozpływa się w ustach. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Krem bawarski możemy potraktować również jako bazę do innych kremów, np dodając czekoladę otrzymamy puszysty krem czekoladowy.
Składniki (na 4 porcje): na krem bawarski:
4,5 łyżeczek żelatyny
250 ml mleka
laska wanilii
2 żółtka
50 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
200 ml śmietanki 30 % na sos malinowy:
150 g malin
25 g cukru pudru
1. Mleko gotujemy z miąższem z wanilii i cukrem waniliowym.
2. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem.
3. Do żółtek wlewamy cienkim strumieniem ciepłe mleko ciągle miksując. Dodajemy szczyptę soli.
4. Całość przelewamy do garnka i mieszamy, aż do momentu kiedy piana lekko zgęstnieje i będzie utrzymywała się na łyżce. Jest to najważniejszy moment w przygotowaniu tego deseru. Nie możemy przesadzić z podgrzewaniem bo żółtka mogą nam się oddzielić od mleka.
5. Masę przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
6. Całość schładzamy umieszczając w garnku z zimną wodą.
7. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietankę.
8. Do śmietanki cienkim strumieniem wlewamy mleczną masę, ciągle mieszając.
9. Krem wlewamy do wypłukanych wcześniej w ziemnej wodzie foremek i umieszczamy w lodówce do stężenia.
10. W celu wyciągnięcia kremu foremki umieszczamy na kilka sekund w gorącej wodzie.
11. Sos malinowy: miksujemy blenderem maliny z cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/07/krem-bawarski-z-sosem-malinowym.html