Wykonanie
Delikatna piankowa konsystencja sprawia, że krem sam rozpływa się w ustach. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Krem bawarski możemy potraktować również jako bazę do innych kremów, np dodając
czekoladę otrzymamy puszysty
krem czekoladowy.
Składniki (na 4 porcje): na krem bawarski:4,5 łyżeczek
żelatyny250 ml
mlekalaska wanilii2
żółtka50 g
cukru2 opakowania
cukru waniliowego200 ml
śmietanki 30 % na
sos malinowy:150 g
malin25 g
cukru pudru1.
Mleko gotujemy z miąższem z
wanilii i
cukrem waniliowym.2.
Żółtka ubijamy mikserem razem z
cukrem.3. Do
żółtek wlewamy cienkim strumieniem ciepłe
mleko ciągle miksując. Dodajemy szczyptę
soli.4. Całość przelewamy do garnka i mieszamy, aż do momentu kiedy piana lekko zgęstnieje i będzie utrzymywała się na łyżce. Jest to najważniejszy moment w przygotowaniu tego deseru. Nie możemy przesadzić z podgrzewaniem bo
żółtka mogą nam się oddzielić od
mleka.5. Masę przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie
żelatynę.6. Całość schładzamy umieszczając w garnku z zimną
wodą.7. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy
śmietankę.8. Do
śmietanki cienkim strumieniem wlewamy
mleczną masę, ciągle mieszając.9. Krem wlewamy do wypłukanych wcześniej w ziemnej wodzie foremek i umieszczamy w lodówce do stężenia.10. W celu wyciągnięcia kremu foremki umieszczamy na kilka sekund w gorącej wodzie.11.
Sos malinowy: miksujemy blenderem
maliny z
cukrem pudrem.
Smacznego! :)