Wykonanie
To mój podstawowy przepis na ciasta z
owocami. W tym przypadku dodałam
śliwek ale np. zimą kiedy nie mam świeżych
owoców korzystam z
wiśni z kompotu. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, mokre i nawet na drugi czy trzeci dzień smakuje równie dobrze. Naprawdę baaardzo polecam.Składniki:175 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru3
jajkaesencja waniliowa1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki3 łyżki
śmietany gęstej( ja korzystam z Piątnicy 18% kupowanej w Biedronce)Wykonanie:Ja moje ciasto ucieram w malakserze. Jest mi po prostu najłatwiej. Można skorzystać z miksera. Nie polecam ucierać ręcznie bo nie osiągniemy pożądanego efektu.Najpierw
masło ucieram z
cukrem, następnie dodaje
jajka, po jednym i stopniowo miksuje. Później dodaje
śmietanę,
wanilię a na końcu
mąkę i proszek. Tak przygotowane ciasto wylewam na ceramiczną formę wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą. Nakładam
owoce. Do tego robię prostą kruszonkę: końcówkę
masła które zostaje z całej kostki mieszam z
mąką i
cukrem waniliowym. Posypuję ciasto. Całość piekę w 180 st. C przez 25 minut.I gotowe!