ßßß
Do tej pory jadłam tylko racuchy z jabłkami. Ale dzięki książce "Pyszne 25" Ani Starmach spróbowałam placuszków bananowych i... są przepyszne! Dzieci je uwielbiają. Zamiast polewy czekoladowej można je podać po prostu z cukrem pudrem.Czas przygotowania: 30 min.Ilość porcji: 24 placuszkiSkładniki:2,5 szklanki mąki2 jaja2 szklanki mleka3 banany100 g czekolady200 ml śmietany 36%kilka łyżek oliwyBanany rozgnieść widelcem.Wymieszać w misce mąkę, mleko i jaja. Dodać rozgniecione banany.Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką wlewać ciasto, tak aby powstało ok. 6 placuszków.SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU. Po usmażeniu placków z jednej strony przełożyć na drugą.W małym rondelku podgrzać śmietanę i dodać połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.