ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto o smaku kawowym. Nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień - koniecznie musi odstać kilka godzin w lodówce. Przepis znalazłam tutaj.
Czas przygotowania: 60 min. + 30 min. na pieczenie
Ilość porcji: 12 (tortownica 24 cm)
Składniki na ciasto:
5 jajek
125g gorzkiej czekolady
125g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150g cukru pudru
125g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Masło utrzeć mikserem. Dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni. (UWAGA - pilnować, bo łatwo się przypala)
Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę cappuccino:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki 36%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
50g kawy cappuccino (w proszku)
ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino)
Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder.
Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę.
Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.
Składniki na masę śmietanową:
250g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.
Wykończenie ciasta:
W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat.
Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/01/ciasto-kawowe.html