Wykonanie
Zapowiada się kolejny tom wspaniałej
serii wydawniczej Monumenta Poloniae Culinaria - po już wydanych Compendium Ferculorum oraz Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia
chleba i innych sekretów gospodarskich nadszedł czas na Kucharza doskonałego !
Więcej wiadomości znajdziesz na profilu FB: https://www.facebook.com/kuchniastaropolska .Księgę tę wspomina Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu :Choć spóźniona
pora,Wojski zebrał co prędzej z sąsiedztwa kucharzy;Pięciu ich było; służą, on sam gospodarzy.Jako kuchmistrz
białym się fartuchem opasał,Wdział szlafmycę, a ręce do łokciów zakasał;W ręku ma plackę muszą, owad lada jakiOdpędza wpadający chciwie na przysmaki;Drugą ręką przetarte okulary włożył,Dobył z zanadrza księgę, odwinął, otworzył.Księga ta miała tytuł: Kucharz doskonały .W niej spisane dokładnie wszystkie specyjałyStołów
polskich; podług niej
Hrabia na TęczynieDawał owe biesiady we włoskiej krainie,Którym się Ojciec Święty Urban Ósmy * dziwił;Podług niej później Karol Kochanku-Radziwiłł,Gdy przyjmował w Nieświżu króla Stanisława,Sprawił pamiętną ową ucztę, której sławaDotąd żyje na Litwie we gminnej powieści.Co Wojski wyczytawszy pojmie i obwieści,To natychmiast kucharze robią umiejętni.* To oczywiście licentia poetica - Urban VIII żył w latach 1568 - 1644, a książka Wielądka została opublikowana w 1783.