Wykonanie
Pierwszy pocałunek, pierwszy chłopak, pierwszy ząb... zawsze wszystko co pierwsze jest wyjątkowe. Bo zdarza się po raz pierwszy. Nie inaczej jest z urodzinami. Swoich pierwszych urodzin nie pamiętamy, a urodziny naszych dzieci są nie lada stresem, gdzie radość
miesza się z nostalgią, jak to czas szybko płynie i jak się nam dzieci szybko "starzeją".Inaczej się sprawy mają jeśli chodzi o pierwszą rocznicę działalności, w tym przypadku blogowej. To moment radości, pretekst do zadumy, impuls do zmian.I tak wczoraj ktoś mi bliski obchodził takie pierwsze urodziny, a ja w ramach życzeń i gratulacji zamieszczam gościnnie przepis na tort urodzinowy bez
jajek i
mleka, który zrobiła autorka bloga Matka Wyluzuj !, bloga, który czytuję, polecam, a autorce życzę sto lat pisania! I wyluzowania! ;) A jakże!Przepis pochodzi stąd . Do
barwienia masy można użyć
barwników spożywczych w proszku, ale można też różowy zabarwić
sokiem z
buraka, należy jednak pamiętać, że wówczas trzeba dołożyć więcej
cukru, gdyż ponownie się klei. Trochę z tym zabawy. Alternatywnie można zrobić masę
cukrową wg tego przepisu .
SkładnikiCiasto
czekoladowe1,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukruszczypta
soli3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
oleju1 łyżeczka
wódki1 łyżeczka
octu1 szklanka
wodyMasa czekoladowa:2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 kostka
margaryny100 g
cukru pudruMasa piankowa:200 g białych pianek marshmallows2 łyżki
wodycukier puderCiasto:Zmieszać suche składniki ciasta, dolać
olej,
wódkę,
wodę i wymieszać. Piec w okrągłej formie (27 cm) 20 minut w 180 stopniach.Masa czekoladowa: 2 tabliczki
gorzkiej czekolady rozpuścić w łaźni
wodnej i ostudzić.Utrzeć kostkę
margaryny z ok. 100 g
cukru pudru, dodać przestudzoną ale płynną
czekoladę i utrzeć razem.Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa równe krążki, spód posmarować masą
czekoladową, przykryć drugim kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki. Pozostałą częścią masy wysmarować ciasto na górze i po bokach. Warstwa ma być cienka, służy jako klej, inaczej masa się nie przyklei i będzie szybko sucha.Wówczas przystępujemy do przyrządzania masy piankowej.Rozpuścić pianki w kąpieli
wodnej z 1 łyżką
wody.
Potem dodawać
cukier puder aż powstanie plastyczna, nieklejąca masa. Zabarwić wedle potrzeb.Udekorować nią ciasto.Sto lat!!!
Tort wykonała i zdjęcia zrobiła autorka bloga: matkawyluzuj.blogspot.com