Wykonanie
Po
likierze piernikowym, który był pyszny, jednak wyszedł ciut za gęsty, jak dla mnie postanowiłam spróbować swoich sił przy kolejnym
likierze. W internecie krąży wiele przepisów na
likier krówkowy, jednak żaden nie zawierał
spirytusu, postanowiłam więc poeksperymentować. W szafie od dawna zalegała mi masa kajmakowa, a w barku wietrzała końcówka
whisky po ostatniej imprezie. Jako, że w domu nikt fanem tego trunku nie jest dostałam błogosławieństwo, by go użyć do zacnych celów :)) A kiedy okazało się że masa kajmakowa jest o smaku
kawowym, stwierdziłam, że może z tego wyjść całkiem fajny irish cream. Wszyscy. którym dane było skosztować chcieli jeszcze :)
Składniki400 gr masy kajmakowej o smaku
kawowym ( można dać zwykłą i dodać 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)200 ml
śmietany 30 procentowej100 ml
whisky150 ml
spirytusuMikserem na najniższych obrotach wymieszać masę kajmakową oraz
śmietanę. Dodać
alkohol i miksować jeszcze chwilę by wszystkie składniki się połączyły. 3 minuty i gotowe, można przelać do butelki.
Likier jest wystarczająco słodki wg mnie, więc nie trzeba dodawać
cukru. Wyszło trochę ponad pół litra
likieru. Całość należy przechowywać w lodówce, jednak przed podaniem wystawić wcześniej, by było bardziej płynne.Tak wygląda
likier sporządzony przeze mnie.