Wykonanie
Wieczorem dopadł nas głód, głód na coś słodkiego, poszperałam w internecie, zrobiłam rewizję lodówki i takim sposobem wyszły te niezwykle szybkie,
waniliowo-
czekoladowe ciasteczka. Poza tym całkiem miło spędziliśmy czas na wspólnym wycinaniu serduszek :D Polecam!Przepis znalazłam na stronie kulinarne.info, ja zrobiłam je w wersji tylko czekoladowej, gdyż jak mówiłam dopadł nas głód poważny i chcieliśmy zadowalać się półśrodkami :) Musiały być
czekoladowe :) Mocno
czekoladowe, dałam więc więcej
kakao niż przepis przewidywał :DWyglądały tak ( czas przeszły, bo już ich nie ma :)) :
Składniki:125 g
masła1
jajko220 g
mąki100 g
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
olejku waniliowegoMasło rozpuścić, dodać
mąkę i zmiksować na średnich obrotach aż całość będzie miała konsystencję mokrego piasku, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Uformować kulkę i wstawić na ok. 15 minut do lodówki. Ustawić piekarnik na 170 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, położyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na grubość ok 3 mm, wyciąć serduszka. Piec ok 10 minut w temp 170 stopni.My jedliśmy je od razu, jednak kiedy wyschną są bardziej chrupiące :) ale zawsze są pyszne!