Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem, pamiętam, że rodzice zawsze kupowali
biszkopty bo tak było szybciej. Jednak odkąd sama zaczęłam piec dla siebie i najbliższych robię własnego
biszkopta. Metod jest wiele, są
biszkopty z
proszkiem do pieczenia, bez jego udziału, z ubitych i nieubitych
białek. Dosyć często stosuję też podobny przepis, tylko dodatkowo ubijam
żółtka z łyżką
cukru, dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i delikatniejsze, polecam ten sposób. :) Na dziś
biszkopt kakaowy, taka smaczniejsza wersja tradycyjnego
biszkoptu, bez proszku, a tylko na ubitych białkach.Ciasto na foremkę o średnicy 18 cm.Składniki:3
jajka60 g
mąki80 g
cukru25 g
kakao1 łyżka
masła (do wysmarowania foremki)Przygotowanie:Suche składniki (bez
cukru) przesiać do jednej miski i wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę. Powoli wciąż ubijając dodawać
cukier (jak przy robieniu
bezy). Piana powinna stać się sztywna i gęsta.Dodać
żółtka, szybko zmiksować (żółta wcześniej można też ubić, ciasto będzie bardziej puszyste). Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką podbierając masę od
spodu.Ciasto wlać do foremki wyłożonej od
spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach
masłem.Piec około 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika żeby ciasto nie opadło, upuścić je na ziemię/ blat z niedużej wysokości i po delikatnym wyjęciu z formy odwrócić. Pozostawić do ostygnięcia.