ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam dzieckiem, pamiętam, że rodzice zawsze kupowali biszkopty bo tak było szybciej. Jednak odkąd sama zaczęłam piec dla siebie i najbliższych robię własnego biszkopta. Metod jest wiele, są biszkopty z proszkiem do pieczenia, bez jego udziału, z ubitych i nieubitych białek. Dosyć często stosuję też podobny przepis, tylko dodatkowo ubijam żółtka z łyżką cukru, dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i delikatniejsze, polecam ten sposób. :) Na dziś biszkopt kakaowy, taka smaczniejsza wersja tradycyjnego biszkoptu, bez proszku, a tylko na ubitych białkach.
Ciasto na foremkę o średnicy 18 cm.
Składniki:
3 jajka
60 g mąki
80 g cukru
25 g kakao
1 łyżka masła (do wysmarowania foremki)
Przygotowanie:
Suche składniki (bez cukru) przesiać do jednej miski i wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę. Powoli wciąż ubijając dodawać cukier (jak przy robieniu bezy). Piana powinna stać się sztywna i gęsta.
Dodać żółtka, szybko zmiksować (żółta wcześniej można też ubić, ciasto będzie bardziej puszyste). Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką podbierając masę od spodu.
Ciasto wlać do foremki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach masłem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika żeby ciasto nie opadło, upuścić je na ziemię/ blat z niedużej wysokości i po delikatnym wyjęciu z formy odwrócić. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_97_biszkopt-kakaowy.html