Wykonanie
Hmm, ciasto po którym nie został nawet kawałek. Pyszne
czekoladowe, możliwe do upieczenia z większością dostępnych sezonowych
owoców. U nas padło na
morele, bo akurat taki sezon. Udekorowany czerwonymi kuleczkami z naszego ogrodu, pięknie się prezentowały na naszym
stole.
Składniki:- 150 g.
gorzkiej czekolady- 4
jajka- 150 g. miękkiego
masła- 100 g.
cukru- 6 łyżek
mąki- szczypta
soli- ok 15 szt.
moreli lub innych
owoców-
masło i
mąka do formyPrzepis:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Formę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem i wysypać
mąką.
Morele wypestkować, przekroić na ćwiartki.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.
Białka jajek oddzielić od
żółtek.
Masło ubić z połową
cukru na puszystą pianę, wlać roztopioną
czekoladę i
żółtka wymieszane ze szczyptą
soli. Z
białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę
cukru. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać, dodać przesianą
mąkę i pozostała pianę - całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, dodać
morele, tak aby były przykryte
ciastem. Piec ok. 45 min. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Posypać
cukrem pudrem lub udekorować
owocami.
Smacznego.źródło: MojeGotowanie