W pieczeniu ciast i ciasteczek daleko mi do mojej mamy i siostry. Zbyt często coś mi w pieczeniu nie wychodzi ;) Inaczej sprawa ma się z ciastami na zimno. Odrzuciłam całkowicie kupowanie tzw. gotowców z paczki i wypróbowuję różne przepisy z użyciem żelatyny. Standardowa baza, to ta na jogurcie greckim. Pyszna, łatwa w przygotowaniu i zdrowa.Od teściowej dostałam sporo czarnej porzeczki. Część zamroziłam, a część posłużyła mi do zrobienia smakowitego ciasta na zimno.SKŁADNIKIkisiel porzeczkowykilogram porzeczki2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejcukierpół szklanki wodymasa jogurtowo-śmietankowa2 jogurty greckieopakowanie słodkiej śmietanki 30%cukier puder4 łyżeczki żelatynywrzątek do rozpuszczenia żelatyny (50ml)biszkopty na spódgalaretka (najlepiej porzeczkowa, ale może być też wiśniowa lub agrestowa) na wierzchWYKONANIE1. KISIEL: Porzeczki rozdrabniamy blenderem. Dodajemy cukier (w ilościach wedle uznania) i po wymieszaniu doprowadzamy owoce do wrzenia. Do gotujących się owoców wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać jeszcze łyżkę mąki (rozmieszanej w wodzie oczywiście). Gotujemy chwilę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.2. MASA JOGUTROWO-ŚMIETANKOWA: Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier puder (w ilości nam odpowiadającej) i dalej ubijamy na sztywno. Do śmietany, dodajemy jogurty. Ubijamy. Do masy wlewamy żelatynę. Krótko miksujemy.3. Na spód wykładamy okrągłe biszkopty. Na nie wylewamy masę jogurtowo-śmietanową. Potem warstwa porzeczek, a na koniec galaretka. Mozna tez odwrocic warstwy.Niecierpliwi, mogą zrezygnować z dodawania na wierzch galaretki ;)