Wykonanie
Daleko do ideału, wygląda jak wygląda :D ,ale się starałam :PSobotnio - Niedzielne łasuchowanie, uważam za udane. My szczęśliwi, Koty również (uwielbiają
bitą śmietanę) ;)Składniki:
Biszkopt:6
jajek3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej3/4 szkl
cukrudodatkowo:700ml
śmietanki kremówki 36%4
śmietan-fixtruskawkigorzka czekoladacukier pudersok z 1
cytryny2 łyżki
wódkinie cała szklanka
wodyWykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, porcjami dodajemy
cukier.Dodawać po 1
żółtku cały czas ubijając. Oby dwie
mąki wymieszać i dodawać porcjami do masy, najlepiej drewnianą łyżką i delikatnie mieszamy,żeby składniki się połączyły.Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenie ,ale tylko dno,
boków tortownicy nie smarujemy
masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170C przez ok 45 minut , do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy
biszkopt z piekarnika i rzucamy go z 60cm na podłogę i z powrotem wkładamy do piekarnika, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno,
cukier puder mieszamy z
śmietan-fixami i dodajemy porcjami, cały czas ubijając,aż masa stanie się sztywna.
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Sok z cytryny mieszamy z
wodą i
wódką.Składanie:Pierwszy blat
biszkoptu układamy i nasączamy go ponczem
cytrynowym.Nakładamy porcję masy śmietanowej. Wyrównujemy. Nakładamy ćwiartki
truskawek. Na to kładziemy drugi blat. Nasączamy go ponczem. Wykładamy masę
śmietanową. Wyrównujemy. Nożykiem ścieramy obficie
gorzką czekoladę. Na to kładziemy 3 blat.Nasączamy ponczem. Wykładamy resztę masy śmietanowej i wyrównujemy wierzch i boki. Dekorujemy
truskawkami i posypujemy
gorzką czekoladą. Schłodzić.Gotowe :P