ßßß Cookit - przepis na Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Po dłuższym przestoju w prowadzeniu bloga – wracam. Tym razem proponuję przepis na sernik. Dla mnie to smak dzieciństwa, świąt i beztroski. Mimo, że na co dzień staram się unikać aż tak słodkich grzeszków to w wypadku sernika zapominam o tym na chwilę i wmawiam sobie, że jeden kawałek na pewno nie zaszkodzi.
Składniki:
1kg 3-krotnie zmielonego twarogu
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżeczki mąki pszennej
50 g kaszy manny
200g cukru
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Przygotowanie:
Twaróg, budyń, kaszę, mąkę i proszek do pieczenia wrzucamy kolejno do dużej miski. Masło wkładamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce, aby maksymalnie zmiękło. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z twarogiem. Białka oraz cukier ubijamy mikserem na sztywna pianę. Za pomocą miksera mieszamy także pozostałe składniki wraz z masłem.
Na koniec do serowej masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piecyk nagrzewamy do 170 stopni C. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto do formy, a następnie blachę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piecyka. Zwyczajowo w przypadku niezbyt wysokich blach ciasto trzymamy w piecyku ok. 60-70 min. Tym razem użyłam dość wysokiej formy, więc czas pieczenia sernika wzrósł u mnie o kolejne 10 minut.
Gdy sernik jest już upieczony (sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki), wyłączamy piecyk i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10 min.w cieple zanim otworzymy drzwiczki. Gdy sernik ostygnie możemy przenieść go na paterę i ozdobić cukrem pudrem lub ciekłą czekoladą.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2015/08/sernik-tradycyjny.html