Wykonanie
Po dłuższym przestoju w prowadzeniu bloga – wracam. Tym razem proponuję przepis na sernik. Dla mnie to smak dzieciństwa, świąt i beztroski. Mimo, że na co dzień staram się unikać aż tak słodkich grzeszków to w wypadku sernika zapominam o tym na chwilę i wmawiam sobie, że jeden kawałek na pewno nie zaszkodzi.
Składniki:1kg 3-krotnie zmielonego
twarogu1
budyń waniliowy lub
śmietankowy3 łyżeczki
mąki pszennej50 g
kaszy manny200g
cukru200g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaPrzygotowanie:
Twaróg,
budyń,
kaszę,
mąkę i
proszek do pieczenia wrzucamy kolejno do dużej miski.
Masło wkładamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce, aby maksymalnie zmiękło. Następnie oddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka dodajemy do miski z
twarogiem.
Białka oraz
cukier ubijamy mikserem na sztywna pianę. Za pomocą miksera mieszamy także pozostałe składniki wraz z
masłem.Na koniec do serowej masy dodajemy
białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piecyk nagrzewamy do 170 stopni C. Blachę smarujemy
masłem, posypujemy
bułką tartą lub
mąką. Wlewamy ciasto do formy, a następnie blachę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piecyka. Zwyczajowo w przypadku niezbyt wysokich blach ciasto trzymamy w piecyku ok. 60-70 min. Tym razem użyłam dość wysokiej formy, więc czas pieczenia sernika wzrósł u mnie o kolejne 10 minut.Gdy sernik jest już upieczony (sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki), wyłączamy piecyk i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10 min.w cieple zanim otworzymy drzwiczki. Gdy sernik ostygnie możemy przenieść go na paterę i ozdobić
cukrem pudrem lub ciekłą
czekoladą.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)