ßßß Cookit - przepis na 052. maliny + orzechy bez pieczenia

052. maliny + orzechy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Każda z nas spotkała się z problemem co zrobić z resztkami? U mnie padło na starte orzechy użyte do mazurków. Żeby nie zgorzkniały siedziały w lodówce i czekały na swój moment. Nie miałam nic innego w głowie tylko to, że właśnie z nich powstanie spód do ciasta. Mrożone maliny to coś co powinno się znajdować w każdej chłodziarce, bo szybki sposób na deser - to właśnie mrożone owoce.
Z kuchennych ciekawostek dziś użyłam barwnika do żywności - chciałam, by krem był śmietankowy - jednak miał piękny różowy kolor. Barwniki i inne takie gadżety kupuję w maleńkim sklepie w Amsterdamie - nie znam innego miejsca tak wyposażonego w dodatki do kuchennej zabawy :).
składniki potrzebne na spód:
- 300 g tartych orzechów włoskich;
- 150 g margaryny.
składniki potrzebne na mus:
- 250 g mrożonych malin
- żelatyna
- pół cytryny.
składniki potrzebne na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki
- cukier;
- żelatyna.
+ maliny do ozdoby.
sposób wykonania:
Margarynę topimy - stopniowo dodajemy do orzechów. Gdy masa będzie jednolita wykładamy ja na blachę - wkładamy do lodówki na kilka minut. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody - odkładamy do ostygnięcia. Maliny rozgniatamy widelcem, wyciskamy sok z cytryny - dodajemy 4 łyżki wody z żelatyną. Wyjmujemy blachę z lodówki, smarujemy ją malinami - z powrotem odkładamy do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy barwnik oraz żelatynę - kolejny raz wyjmujemy ciasto - wylewamy na nią krem. Po 1,5 godziny ciasto powinno być już gotowe do spożycia.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/04/053-maliny-orzechy-bez-pieczenia.html