ßßß

składniki potrzebne do upieczenia okrągłej średniej babki:- 5 jajek;- szklanka cukru;- 2 szklanki mąki pszennej;- szklanka mąki ziemniaczanej;- 4 łyżki cukru waniliowego;- 2 łyżki proszku do pieczenia;- 200 g margaryny;- aromat rumowy;- kakao.
sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka z cukrem. Margarynę topimy, suche składniki mieszamy, dodajemy do tego masę jajeczną. Stopioną margarynę wlewamy do reszty razem z aromatem waniliowym - ciągle mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego się ciasta. Formę smarujemy masłem. Do formy wlewamy 3/4 ciasta. Do reszty dodajemy kakao wg uznania, następnie wlewamy do formy. Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem - wkładamy do niego formę na około 50 minut. Co jakiś czas możemy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem, gdy jest suchy - babka jest już gotowa.
bon apettit!