Wykonanie
Jeśli posiadacie jakiekolwiek uprzedzenia do
szpinaku to właśnie może być ten moment w którym zmieniacie na jego temat zdanie. Wczoraj na szybki obiad/kolację właściwie postanowiłam przygotować sos
szpinakowo-
jogurtowy w uproszczonej wersji - użyłam
szpinaku mrożonego w kostkach tak więc nie musimy się martwić, że sos nam nie wyjdzie.
Potrzebna nam będzie jedna pierś z kurczęcia bądź indycza pokrojona w pasy równej grubości. Marynujemy w
oliwie oraz mieszance
ziołowej - odkładamy do lodówki na jakiś czas.składniki potrzebne na sos:- 5 kosteczek
mrożonego szpinaku;- 4 łyżki
jogurtu naturalnego;- ząbek
czosnku;-
cebula;-
pieprz mielony;-
sól.sposób przygotowania:Zamarynowane kawałki piersi przekładamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą, smażymy każdy pasek wg gustów - może to być
dziwne jednak lubię mocno wysmażony lekko suchy filet. Zdejmujemy
drób z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Działamy ciągle na tej samej patelni - dolewamy
oliwy i wrzucamy
cebulkę. Gdy ta się zrumieni wrzucamy drobno posiekany
czosnek,
jogurt oraz
pieprz do smaku. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy paseczki,
pomidorki kroimy na połówki wrzucamy je na patelnię by lekko się podgrzały ( żeby nie zeszła z nich skórka!). Gotowe danie można podawać z pieczonymi
ziemniakami.
bon apettit!