ßßß Cookit - przepis na Legumina wiosenna cioci Stefci

Legumina wiosenna cioci Stefci

nazwa

Wykonanie

... czyli ciasto z truskawkami i pianką
(przepis na dużą blachę)
Cały wpis umieszczam dzięki nieocenionej Asi, która jest moim cukierniczym guru :)
A ciasto jest przepyszne i lekkie. Doskonale nadaje się na wiosenno-letnie przyjęcia oraz zwyczajne desery.
Jest to pierwsza rzecz, jaką wstawiam tu, a jej nie robiłam... ale kiedyś jeszcze zrobię ;) Za to nieraz już jadłam i chętnie jeszcze zjem!!!
ciasto:
40dag mąki
25 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
6 żółtek
piana:
6 białek
30 dag cukru pudru
owoce:
truskawki lub czereśnie w ilości odpowiedniej do wielkości ciasta, czyli na dużą blachę około kilograma.
bułka tarta
Ciasto zagnieść, rozwałkować na dużą blachę i piec 20 min w 175stopni C, aż się lekko zrumieni po obu stronach.
Kiedy ciasto się studzi, przygotować truskawki (odszypułkować) lub czereśnie (wydrelować).
Następnie ubić pianę z białek, a gdy będzie już sztywna dodawać po trochu cukier puder i dalej ubijać.
Owoce otoczyć w bułce tartej, wyłożyć na ciasto i polać pianką. Wstawić na ok 15 min do piekarnika, aby pianka się zrumieniła (grzanie z góry na 125 stopni). Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika, żeby nie nabierało wilgoci.
Rady:
- do piany można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubijała
- można też dać więcej cukru do piany, jeśli truskawki są mało słodkie
- ciasto warto piec na papierze do pieczenia, żeby się nie przypaliło
- duże truskawki można pokroić na pół i układać na grzbiecie, żeby za dużo soku nie wypływało
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/06/legumina-wiosenna-cioci-stefci.html