Wykonanie
Dziś mam ręce pełne roboty, więc tylko szybko - otwieram temat
przetworów - przepisem na kompot
truskawkowy (mój ulubiony). Przepis jest mojej mamy. Nie wiem, przyznaję się, gdzie i u kogo mama się go nauczyła.
Składniki:
truskawkiwodacukierorazumyte i wyparzone w piekarniku słoiki oraz pokrywki do nich pasująceWykonanie jest
banalne i szybkie (chyba tylko dzięki temu dziś kompoty się udały).Wykonanie:Myjemy
truskawki, pozbawiamy je szypułek. Wkładamy do słoików. (Po wypełnieniu słoika dobrze jest go troszkę opukać - wtedy więcej
truskawek na raz wejdzie).Następnie zalewamy wrzącym
syropem wody z
cukrem (w stosunku 1:1 czyli 1 kg
cukru na 1 l
wody).(uwaga - należy uważać, by słoiki nie popękały podczas nalewania do nich
syropu)Tak przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.KONIEC. kompot gotowy. Do otwarcia zimą na wspomnienie lata :)Proste, prawda?
a co tam, i kompocik dorzucę do truskawkowej akcji ;)
Wydrukuj przepis