Wykonanie
Po sytym obiedzie nie ma nic lepszego od lekkiego i orzeźwiającego deseru. Idealny, świeży i
cytrynowy w sam raz do
kawy. Nie jest ani za słodki ani za kwaśny. W sam raz na raz. A do tego ten piękny żółty kolor, który kojarzy się z latem i wakacjami, których już nie
mogę się doczekać.Składniki:- 3
cytryny-1 szklanka
cukru pudru- 5 świeżych
jaje-100 ml
alkoholu-1 czubata łyża
żelatynySposób przyrządzenia:Czubatą łyżkę
żelatyny zalewamy 2 łyżkami
wody i mieszamy. Czekamy aż napęcznieje. Następnie wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy aż się rozpuści.
Cytryny zalewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Uważamy, żeby nie wpadły nam pestki. Ubijamy
białka z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i dalej ubijamy. Dodajemy skórkę i
sok z cytryny i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy
alkohol i
żelatynę oczywiście ubijając. Salaterki wysypujemy zwykłym
cukrem i zalewamy kremem. Wsadzamy do lodówki aż się zetnie.