To ciasto to smak mojego dzieciństwa. To wspomnienie ukochanej Babci, która go zawsze dla mnie piekła...Ciasto:1,5 kostki margaryny5 szklanek mąkiszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka cukru waniliowegoszklanka cukru25 g drożdży4 jajka2 łyżki śmietanydżemjabłkowyKruszonka:0,5 kostki margarynyszklanka cukru pudru2 szklanki mąkicukier waniliowyNa stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej margarynę, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać sól, cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać do ciasta rozpuszczone z cukremdrożdże, dokładnie wymieszać. Na końcu wbić jajka i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Wyłożyć na nią dżem i przykryć resztą ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w 180°C ok. 50 min.Tak wyglądało przed włożeniem do piekarnika:A tak po upieczeniu:Smacznego ;)