Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis z ostatniej imprezy. Tym razem tort, który przygotowałam dla mojego
męża na urodziny. Nie ma w nim
śmietany. Jest niestety
cukier, masa kajmakowa i
mąka pszenna - ale smak jest niesamowity ;) Prosty w przygotowaniu. Polecam.SKŁADNIKI
BISZKOPT6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakaoMASA1/2 puszki schłodzonego
mleka kokosowego1 opakowanie
sera mascarpone3-4 łyżki masy kajmakowej (np. o smaku tiramisu)4 kostki
gorzkiej czekoladyPRZEPIS
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy
cukier i
żółtka - mieszamy.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia i
kakao dodajemy do
jajek i delikatnie łączymy mieszając łyżką.Ciasto wlewamy do dużej tortownicy, której jedynie spód wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w temperaturze ok 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.Po upieczeniu wyciągamy formę z pieca i przewracamy do góry dnem, zostawiając do ostygnięcia.Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy
biszkopt wzdłuż na pół.
Mleko kokosowe musimy dobrze wymieszać w puszce, żeby w całości miało tą samą konsystencje.W misce łączymy
mleko i
ser - ubijamy wszystko mikserem.Pierwszą warstwę
biszkoptu smarujemy 1/3 ubitej masy, a następnie na całej powierzchni rozsmarowujemy jeszcze masę kajmakową (którą wcześniej możemy odrobinę podgrzać, żeby lepiej się z nią pracowało).Układamy drugą część
biszkoptu i już cały wierzch (łącznie z bokami) pokrywamy pozostałą masą
kokosowo-
serową.Na sam koniec posypujemy całość wiórkami potartej
czekolady.Tort schładzamy przed podaniem.