ßßß Cookit - przepis na Grillowany łosoś na puree selerowym

Grillowany łosoś na puree selerowym

nazwa

Wykonanie

To danie przywołuje wspomnienia cudownych smaków Francji..
SKŁADNIKI
(danie dla 4 osób)
ok. 800 g łososia norweskiego ze skórą
1 duży seler
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
PRZEPIS
Seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojony seler wrzucamy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy do miękkości.
Łososia dzielimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na grillu (najpierw stroną ze skórą) - po ok 4 minutach odwracamy i grillujemy z drugiej strony, również ok. 4 minut.
Ugotowany na parze seler blendujemy, dodajemy masło, sól i pieprz do smaku - mieszamy.
Na głębokim talerzu wykładamy porcję puree selerowego, a na nim układamy łososia, którego polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/06/grillowany-osos-na-puree-selerowym.html