Wykonanie
Często na niedzielny obiad przygotowuję
polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i
curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu mam jeszcze kilka przepisów, które co jakiś czas będą się pojawiać na blogu :)SKŁADNIKI1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g)
sólpieprzczosnek granulowany
pieprz cayenneposiekana
natka pietruszkiposiekany
koperek1 łyżka
oleju rzepakowegoolej do smażenia1-2 łyżki
śmietanyPRZEPIS
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w ok 4 cm plastry.Przygotowujemy marynatę: mieszamy
sól,
pieprz,
czosnek,
pieprz cayenne,
pietruszkę,
koperek i
olejDo marynaty wkładamy
mięso i nacieramy każdy kawałek. Następnie
mięso wkładamy do lodówki na ok 2 h.Zamarynowane
mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni - każdy kawałek z wszystkich stron.Po obsmażeniu
mięso zalewamy
wodą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 30 minut - aż
mięso zmięknie.Na koniec dodajemy
śmietanę i chwilę gotujemy, żeby zredukować płyny.