Wykonanie
To jedne z najlepszych
bułek jakie upiekłam. Ciasto na
maślance jest bardzo rzadkie, co trochę mi przeszkadzało, bo miałam wrażenie, że jest nie do ogarnięcia i nie wiedziałam co mi wyjdzie, ale dodatek, mojej ostatnio ulubionej,
mąki kukurydzianej sprawił, że
bułki wyszły wyśmienicie.. Trochę słodkie, ale do wszelkich dodatków
śniadaniowych na słodko i słono pasują bardzo dobrze.
SKŁADNIKI500 g
mąki pszennejok. 150 g
mąki kukurydzianej320 ml
maślanki w temperaturze pokojowej3 łyżki ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1
jajko2 łyżki
masła3 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
soliPRZEPIS
Drożdże rozkruszamy w wodzie.
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego
maślankę i
drożdże, jednocześnie powoli łączymy składniki, tak aby wszystko się nam nie rozlało po stolnicy. Następnie dodajemy
miód,
masło,
jajko i
sól.Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy po trochu
mąką kukurydzianąWyrobione ciasto przekładamy do miski (lub zostawiamy na stolnicy), przykrywamy i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.Z ciasta wyrabiamy kulki, które podczas wyrabiania możemy podsypywać
mąką kukurydzianą, tak aby ciasto zbyt mocno się nie kleiło do rąk.Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy
bułki ok. 15 - 20 minut.