ßßß Cookit - przepis na Rogale czarno - białe ( czeko - kokos )

Rogale czarno - białe ( czeko - kokos )

nazwa

Wykonanie

Dobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :))
Składniki :
- około 1 kg mąki.
Na zaczyn :
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 7 g drożdży suszonych.
Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy.
Dodać zmiksowane razem :
- 3 jajka,
- 200 ml oleju.
Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać :
- 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego.
Do drugiej dodać :
- 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe.
Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku
około 20 minut.
Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia :
- 300 g cukru,
- 300 ml wody,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie. Ja nadziewałem je na patyk do szaszłyka i maczałem w garnku.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/07/rogale-czarno-biae-czeko-kokos.html