Wykonanie
Dobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku
czekoladowo -
kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :))

Składniki :- około 1 kg
mąki.Na zaczyn :- 250 ml
mleka,- 2 łyżeczki
cukru,- 7 g
drożdży suszonych.Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy.Dodać zmiksowane razem :- 3
jajka,- 200 ml
oleju.Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części.Do pierwszej dodać :- 150 g
wiórków kokosowych i tyle
mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego
ciasta drożdżowego.Do drugiej dodać :- 3 łyżki
kakao i tyle
mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne
ciasto drożdżowe.Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarnikuokoło 20 minut.




Przygotować
syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia :- 300 g
cukru,- 300 ml
wody,- 2 łyżki
cukru waniliowego.Upieczone rogaliki smarować
syropem dwukrotnie. Ja nadziewałem je na patyk do szaszłyka i maczałem w garnku.