ßßß Cookit - przepis na Naleśniki jabłko - mięta, truskawka - mięta

Naleśniki jabłko - mięta, truskawka - mięta

nazwa

Wykonanie

Mięta z działki od babci, której dostałem większą ilość, skrzynka jabłek i truskawki zainspirowały mnie do dzisiejszego obiadu. Mięta zwykła pieprzowa i mięta jabłkowa dodały fajnego smaku banalnym naleśnikom. Dla każdego coś dobrego czyli niebo w gębie po mojemu :))
Ciasto :
- szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki kakao zaparzonego w niewielkiej ilości wrzątku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju.
Nadzienie :
- 200 g twarogu,
- duża garść liści mięty pieprzowej,
- 2 - 3 łyżki cukru pudru,
- pokrojone w ćwiartki truskawki.
Składniki ciasta zmiksować. Powinny mieć konsystencję śmietany. Odstawić na pół godziny.
Miętowe nadzienie przygotować jak poprzednio. Usmażyć naleśniki, przekroić na pół, smarować miętowym twarogiem, obłożyć truskawkami i zwinąć rożek.
Ciasto :
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju.
Nadzienie :
- 200 g twarogu,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- duża garść liści mięty jabłkowej,
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 - 3 kwaśne jabłka.
Składniki ciasta zmiksować do konsystencji śmietany i odstawić na pół godziny. W tym czasie w moździerzu utrzeć miętę z cukrem i dodać do twarogu. Całość rozgnieść z jogurtem i odstawić. Jabłka obrać,pokroić na plasterki i chwilę poddusić w garnku.
Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, smarować miętowym twarogiem, nakładać porcję jabłek i zwijać rulon.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/06/nalesniki-jabko-mieta-truskawka-mieta.html