Wykonanie
Mięta z działki od babci, której dostałem większą ilość, skrzynka
jabłek i
truskawki zainspirowały mnie do dzisiejszego obiadu.
Mięta zwykła pieprzowa i
mięta jabłkowa dodały fajnego smaku banalnym naleśnikom. Dla każdego coś dobrego czyli niebo w gębie po mojemu :))



Ciasto :- szklanka
mąki pszennej,- 3/4 szklanki
mleka,- 3/4 szklanki
wody,- 2 łyżki
kakao zaparzonego w niewielkiej ilości wrzątku,- 2
jajka,- 2 łyżki
oleju.Nadzienie :- 200 g
twarogu,- duża garść liści
mięty pieprzowej,- 2 - 3 łyżki
cukru pudru,- pokrojone w ćwiartki
truskawki.Składniki ciasta zmiksować. Powinny
mieć konsystencję
śmietany. Odstawić na pół godziny.
Miętowe nadzienie przygotować jak poprzednio. Usmażyć naleśniki, przekroić na pół, smarować
miętowym twarogiem, obłożyć
truskawkami i zwinąć rożek.Ciasto :- szklanka
mąki pszennej,-
jajko,- 3/4 szklanki
mleka,- 3/4 szklanki
wody,- 2 łyżki
oleju.Nadzienie :- 200 g
twarogu,- 2 łyżki
cukru waniliowego,- duża garść liści
mięty jabłkowej,- 2 - 3 łyżki
jogurtu naturalnego,- 2 - 3 kwaśne
jabłka.Składniki ciasta zmiksować do konsystencji
śmietany i odstawić na pół godziny. W tym czasie w moździerzu utrzeć
miętę z
cukrem i dodać do
twarogu. Całość rozgnieść z
jogurtem i odstawić.
Jabłka obrać,pokroić na plasterki i chwilę poddusić w garnku.Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, smarować
miętowym twarogiem, nakładać porcję
jabłek i zwijać rulon.