Wykonanie
Wiosenna orzeźwiająca zupa z
łososiem. Podpierałem się przepisem ze starej gazetki kulinarnej i doszedłem do wniosku, że 20 - 30 lat temu gotujący wykazywali się nie mniejszą kreatywnością kulinarną niż teraz. Dobrze, że w mojej rodzinie zachowały się książki kucharskie, gazetki i zeszyty sprzed lat.
Łososia oczywiście można pominąć, ale z nim smakuje świetnie. Polecam, bo zupa jest szybka, prosta i smaczna :)

Składniki :- 300 g
zielonego groszku,- duża garść posiekanej świeżej
mięty,- 1/2
cebuli,- łyżeczka
masła,-
młoda włoszczyzna,-
sól,
pieprz,-
ziele angielskie,- 1 łyżka
soku z cytryny,-
łosoś pieczony lub smażony.Wykonanie :Na
młodej włoszczyźnie ugotować około
bulion.
Marchewkę możemy wyjąć i zjeść, a do reszty dodać zeszkloną na
maśle cebulę i
groszek. Gotować parę minut, aż
groszek będzie miękki. Dorzucić
miętę i całą zupę zmiksować. Doprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Łososia podzielić na kawałki i dodać do porcji zupy.