Wykonanie
Bardzo lubię
sałatkę z
makaronu ryżowego, więc sajgonki na zimno też są jak najbardziej w moim guście. Te bardzo dobrze się sprawdzają na wszelkiego rodzaju imprezki, w szczególności, że możemy przygotować je wcześniej, a do zjadania używamy tylko ręki ;)
Składniki :- opakowanie
papieru ryżowego,- 50 g
makaronu ryżowego,- 1
pomarańcza,- pół długiego
ogórka,- kilka cząstek
papryki konserwowej,-
szczypiorek,- kawałek
fety,-
papryka mielona.Sos :- sok z połowy
pomarańczy,- 1-2 łyżki
octu balsamicznego,- 1/2 łyżeczki
papryki mielonej,-
sól,-
chilli ( zależnie od poziomu ostrości jaki preferujemy),- łyżka posiekanego
szczypiorku.Wykonanie :
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na krótsze odcinki.
Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, a następnie w paski, natomiast
paprykę i
ogórka w zapałkę.
Arkusz papieru ryżowego moczymy w letniej wodzie i kładziemy na deskę. Najlepiej przygotowywać sobie dwie sztuki ( zależnie od wielkości deski ). Na papier układamy garstkę
makaronu,
ogórkowe i
paprykowe zapałki, paski
pomarańczy i posiekany
szczypiorek. Do połowy ilości dodajemy kawałki
fety. Całość oprószamy delikatnie
solą i mieloną
papryką. Zwijamy sajgonki dość ściśle. Z podanych składników mieszamy sos. Sajgonki jemy ręką, maczając w sosie.