ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówżółtka 3 sztukcukier 150 gramówmargaryna 0,75 sztukcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 150 gramówcukier puder 4 łyżek stołowychżółtka 2 sztukczekolada gorzka 100 gramówbakalie 100 gramówrum 5 łyżek stołowychpolewa czekoladowa 1 sztuklukier 1 sztukWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z miękką margaryną, dodać cukier(150g), cukier waniliowy, proszek, 3 żółtka i zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki, uprzednio po nakłuwać widelce. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeden placek piec 10 minut dłużej i wystudzić, po czym pokruszyć wałkiem.Masa: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i 2 żółtkami, dodać czekoladę starta na tarce oraz okruchy ciasta. Na końcu dodać posiekane bakalie oraz rum i wymieszać.Na wystudzonym placku rozsmarować równą warstwą masę, oblać polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i ozdobić lukrem, schłodzić. Podawać pokrojone na kwadraty o boku 5-6 cm.Uwagi:Bakalie: orzechy, figi, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: