Wykonanie
Smaczne, soczyste klopsiki wykonane w trochę inny sposób i z innymi dodatkami w
mięsie. Zjedzone z pieczonymi
ziemniakami i
marchewką.
Składniki:Frykadelki :- 400 g
mięsa z
szynki,
- 2
żółtka,- 100 g
śmietany,- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,-
sól,
pieprz,-
olej do smażenia.- parę gałązek
tymianku.
Szpinak :- 200 g
szpinaku ( u mnie mrożony w liściach ),- świeży
tymianek i
bazylia ( po garści )-
sól,
pieprz czosnkowy,- 1 łyżka
masła.Dodatki :
-
ser żółty w plastrach,- 2 obgotowane
marchewki,- 6 obgotowanych
ziemniaków,-
sól,
pieprz,
papryka,
czosnek,- 1 łyżka
oleju.Sposób wykonania:
Mięso zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować frykadelki i obsmażyć na rozgrzanym
oleju, po czym przełożyć na blachę do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na
maśle razem z posiekanymi
ziołami. Dosmaczyć
solą i
pieprzem. Porcje
szpinaku nałożyć na
mięso i obłożyć
żółtym serem.Obgotowaną
marchew i
ziemniaki pokroić na ćwiartki, posypać
przyprawami, pokropić
olejem i ułożyć obok przygotowanych klopsów.Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.