Wykonanie
Pyszne i pulchne ciasto
cynamonowe z kawałkami
banana. Do tego szybkie
lody bananowo-
miodowe i można zaskoczyć niespodziewanych gości, jak również domowników. Dlaczego? Ponieważ całość zajmuje stosunkowo niewiele czasu, a efekt piorunujący. Ciasto bardzo dobrze smakuje właśnie na ciepło, z zimnymi
lodami, więc nie musimy czekać na jego wystygnięcie, co jest dodatkowym plusem, gdy goście pukają do drzwi. Smak tego ciasta można zmieniać, zmieniając np.
cynamon na
kawę,
kakao ,
przyprawę piernikową, a
banany na
wiśnie lub
jabłka. Dobrze jest
mieć w zamrażalniku
banany lub inne
owoce i robić
sorbety na poczekaniu. Możliwości jest wiele :)) Smacznego
Składniki:ciasto:
- 2,5 szklanki
mąki,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 0,5 łyżeczki
sody ( można zamienić na proszek ),- 2 łyżki
cynamonu,- 1 szklanka
mleka,- 1/2 szklanki
oleju,
- 4
jajka,- 1 łyżka melasy ( można zastąpić
miodem ),- 3/4 szklanki
cukru,- 2
banany,-
cukier puder do posypania.
lody:- 2 dojrzałe, zamrożone w plastrach
banany,- sok z połowy
cytryny,- 1 łyżka
miodu.Sposób wykonania:ciasto:
Białka z
cukrem ubić na sztywno. Do osobnej miski włożyć wszystkie składniki (oprócz
bananów) i zmiksować na gładką masę. Połowę ubitych
białek wmiksować, resztę wmieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać pokrojonego
banana i zamieszać. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.
lody:Należy je zrobić, kiedy ciasto się piecze w piekarniku.Wszystkie składniki włożyć do robota z nożem i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Formować gałki
lodów, opruszyć lekko
cynamonem.Do chwili podania
lody można przechować w zamrażalniku.
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki