ßßß Cookit - przepis na Ciasto jagodowe na maślance (bezglutenowe)

Ciasto jagodowe na maślance (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za jagodami. Najgorsze jednak jest to, że ciężko się je zbiera;). Postanowiłam się jednak przełamać i wybrałam się dziś na jagody. Nie było tak strasznie jak myślałam. Znalazłam fantastyczną miejscówkę i w ciągu niecałej godziny zebrałam 1.5 litra jagód. Bardzo mnie to ucieszyło, zwłaszcza, że od dłuższego czasu, planowałam zrobić pierogi kasztanowe z jagodami. Niestety nie wyszły i raczej do nich już więcej nie wrócę, chyba że udoskonalę recepturę hehehe.
Po nieudanej akcji pierogowej:), na drugi ogień poszło ciasto. Okazało się smacznym strzałem w dziesiątkę. Wilgotne,ale o lekkiej konsystencji, pachnące jagodami cóż można chcieć więcej. Myślę, że i Wam posmakuje.
Przepis to taka trochę moja inwencja, choć przyznaję, że bazowałam troche na przepisie na babkę jogurtową . Zobaczcie sami co mi wyszło:).
Składniki:
300g mąki bezglutenowej
2 łyżka mąki gryczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki stewi
1 łyżka miodu
300g maślanki
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie
2 jajka od szczęśliwej kury
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże garści jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180 0 C.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki. W drugim rozbijamy jajka widelcem i mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy jagody (zachowujemy część aby posypać po wierzchu).
Podłużną formę na chleb smarujemy masłem i posypujemy otrębami gryczanymi. Przygotowaną masę przekładamy do formy, posypujemy jagodami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 45 - 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/08/ciasto-jagodowe-na-maslance-bezglutenowe.html