Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za
jagodami. Najgorsze jednak jest to, że ciężko się je zbiera;). Postanowiłam się jednak przełamać i wybrałam się dziś na
jagody. Nie było tak strasznie jak myślałam. Znalazłam fantastyczną miejscówkę i w ciągu niecałej godziny zebrałam 1.5 litra
jagód. Bardzo mnie to ucieszyło, zwłaszcza, że od dłuższego czasu, planowałam zrobić pierogi
kasztanowe z
jagodami. Niestety nie wyszły i raczej do nich już więcej nie
wrócę, chyba że udoskonalę recepturę hehehe.Po nieudanej akcji pierogowej:), na drugi ogień poszło ciasto. Okazało się smacznym strzałem w dziesiątkę. Wilgotne,ale o lekkiej konsystencji, pachnące
jagodami cóż można chcieć więcej. Myślę, że i Wam posmakuje.Przepis to taka trochę moja inwencja, choć przyznaję, że bazowałam troche na przepisie na babkę
jogurtową . Zobaczcie sami co mi wyszło:).
Składniki:300g
mąki bezglutenowej2 łyżka
mąki gryczanej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki stewi1 łyżka
miodu300g
maślanki1/2 szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego1/4
mleka roślinnego (np.
migdałowe) można też krowie2
jajka od szczęśliwej
kury1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3 duże garści
jagódPiekarnik nagrzewamy do 180 0 C.W jednym naczyniu łączymy suche składniki. W drugim rozbijamy
jajka widelcem i mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Mieszamy do połączenia składników.Dodajemy
jagody (zachowujemy część aby posypać po wierzchu).Podłużną formę na
chleb smarujemy
masłem i posypujemy
otrębami gryczanymi. Przygotowaną masę przekładamy do formy, posypujemy
jagodami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez 45 - 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego...