Wykonanie
Nie wiem czy zauważyliście, ale od pewnego czasu moje zdjęcia pojawiają się na Instagram. Super sprawa, a ja szybciej
mogę się dzielić moimi odkryciami i tym co u mnie słychać:).Link do mojego
konta na Instagram pojawia się w prawej kolumnie na samej górze, zapraszam. Serdecznie zapraszam;).Dodatkowo przez ów aplikację, dotarłam do super przepisów i blogów. Dziś podzielę się jednym z nich:). Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i niesamowicie smaczny:), no i nie uwierzycie, jest gotowy w 4 minuty.Babeczka składa się głównie z
siemienia lnianego, ale nie bójcie się, w smaku jest ono nie wyczuwalne, ma lekko korzenny smak przełamany słodkością
syropu klonowego i
bananów. Idealny pomysł na śniadanie lub deser dla niespodziewanych gości:).Oryginalny przepis pochodzi z bloga Desserts with benefits .Serdecznie polecam....

Składniki:30g odtłuszczonego
siemienia lnianego (można dać zmielone
siemię lniane babeczka będzie bardziej wilgotna)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 duże
jajko od szczęśliwej
kury2 łyżki
niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego (można dać krowie)1 łyżka niesłodzonego lub niskosłodzonego
musu jabłkowego (u mnie domowy)1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżka
syropu klonowego,
miodu lub innego słodzidłado dekoracji : plasterki
banana,
cynamon i
syrop klonowy.


Małą ceramiczna foremkę lekko natłuszczamy.W miseczce roztrzepujemy
jajko, dodajemy szczyptę
soli,
mleko,
mus jabłkowy,
syrop i ekstrakt
waniliowy i mieszamy. Osobno mieszamy suche składniki a następnie łączymy zawartość obu miseczek. Mieszamy do połączenia składników.Przygotowana masę przekładamy do foremki i wstawiamy do mikrofali na 4 minuty, babeczka powinna odstawać od brzegów.Gotową babeczkę wykładamy na talerz dekorujemy plastrami
banana, polewamy
syropem klonowym i lekko posypujemy
cynamonem.

Smacznego...