ßßß Cookit - przepis na Mazurek daktylowy

Mazurek daktylowy

nazwa

Wykonanie

I mnie w końcu natchnęło na Wielkanocne wypieki. Upiekłam mazurka:).
Dzięki dla Magdy z bloga Foodmania za inspirację:).
Przepis lekko zmodyfikowałam ale równie pysznie wygląda i smakuje.
Koniec tego pisania... życzę wszystkim spokojnych, radosnych świąt, wypełnionych pysznymi smakołykami pałaszowanymi w gronie bliskich i przyjaciół.
Wesołego Alleluja!!!
Składniki na ciasto:
6 łyżek mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
4 łyżki mąki ryżowej + do podsypania
1 banan
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Składniki na krem:
200g daktyli bez dodatku cukru lub syropu glukozowego
wrząca woda
2 łyżki musu jabłkowego bez cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki: płatki migdałów, blanszowane migdały, rodzynki.
Przygotowania zaczynamy od zalania daktyli wrzącą woda i odstawienia na około 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 0 C.
Do miski wrzucamy mąki, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem na puree, olej rozpuszczamy w mikrofali.
Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i lekko wyrabiamy na stolnicy.
Formę na małą tarte smarujemy olejem kokosowym i posypujemy płatkami jaglanymi.
Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy do formy. Wyrabiamy brzegi i lekko nakłuwamy widelcem aby nie było pęcherzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Aby przygotować krem. Daktyle odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Gotowe ciasto lekko studzimy,wykładamy krem i dekorujemy nasz mazurek ulubionymi dodatkami.
Wesołych Świąt...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/04/mazurek-daktylowy.html