Wykonanie
Przeglądając blogi kulinarne, wpadłam na bardzo pyszny przepis, który od razu przypadł mi do gustu. Okazało się, że mam wszystkie potrzebne składniki i bez wachania przystąpiłam do działania.Rezultaty bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły i z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że siemianka, bo o niej tu
mowa, jest wspaniałym zastępnikiem owsianki.Jako, że jestem na diecie bezglutenowej, a owies jest wątpliwym składnikiem, to staram się go unikać i zastąpować innymi produktami. Dzięki dla Kasi, z Cook it Lean, za inspiracje.
Siemię lniane, w tym przepisie to strzał w dziesiątkę, zresztą oceńcie sami.
Składniki na dwie porcje:1 puszka
mleczka kokosowego2 łyżki mielonego
siemienia lnianego2
jajka1 łyżeczka
cynamonu1 garść mieszanki nasion i
orzechów (
słonecznik,
dynia,
nerkowce)Na suchej patelni lekko podprażymy nasiona i
orzechy.
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy
siemię lniane oraz
cynamon. Gotujemy ok. 3 minut często mieszając.W
między czasie, ręcznym mikserem, ubijamy
jajka do jednolitej konsystencji.Po 3 minutach len powinien zacząć gęstnieć (można gotować dłużej aby siemianka była gęstsza). Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia, a następnie łączymy jego zawartość z ubitymi
jajkami, cały czas mieszając (ja zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach).Tak przygotowaną siemiankę rozlewamy do miseczek i podjemy z pod prażonymi nasionami i
orzechami lub ulubionymi dodatkami.Smacznego...