Wykonanie
Na bloga wrzucam przepisy z których jestem w różnym stopniu zadowolona, ale ta pasta na prawdę mi się udała i jestem nią wyjątkowo zachwycona :D
Składniki:1 średnia
cebula (użyłam
dymki)350 g ugotowanej/rozgotowanej
czerwonej soczewicy (waga już po gotowaniu)150 g
marchewki2-3 łyżeczki
czarnuszki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia
sól,
pieprzCebulę dowolnie pokroić i zeszklić na
oleju, dosypać do niej
czarnuszkę, a po chwili startą
marchewkę, smażyć razem kilka minut. Po wystudzeniu umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować - nie potrzebowałam już
wody ani
oleju do regulacji konsystencji. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Koszt (otrzymałam pełną miskę o objętości 400 ml): ok. 2 , 50 zł