Wykonanie
Zupa, o której
mowa w ciągu minionego tygodnia jest u nas po raz drugi. Smakowała nam tak bardzo, że wczoraj ugotowałam, a dziś zostało jedynie odrobinkę, tak dla smaku. Pierwszym razem nawet nie udało mi się zrobić zdjęcia i opublikować na blogu. Jeśli jeszcze nie robiliście zupy z
czerwonej soczewicy, zdziwicie się jakie to proste i przyjemne. A jak smakuje! Ta zupa jest w naszej czołówce najlepszych!Składniki:- 1/2 opakowania
czerwonej soczewicy Lestello,- 1
cebula,- 1 duża lub 2 mniejsze
marchewki,- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
olej do podsmażenia,- domowe
kostki rosołowe,-
sól,
pieprz, opcjonalnie
curry.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz
marchew (może być w kostkę lub słupki). Smażymy do zarumienienia. W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem domowych
kostek rosołowych. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy
marchew i
cebulę z patelni. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy
czerwoną soczewicę (przed wrzuceniem do garnka należy ją opłukać na sitku). Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę blendujemy na gładki krem z dodatkiem
koncentratu pomidorowego. Krem ponownie doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku i podajemy (z
makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami, np.
groszkiem ptysiowym, grzankami). Smacznego!