ßßß Cookit - przepis na Wegańskie gofry

Wegańskie gofry

nazwa

Wykonanie

Składniki:
gofry (2 sztuki o średnicy 16 cm)
100 g mąki graham (drobno mielonej, kupowałam w dziale ze zdrową żywnością w Carrefourze)
140 ml mleka roślinnego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
śmietana
schłodzona puszka mleka kokosowego - ja trzymam mleko kokosowe na stałe w lodówce,
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo
kilka garści malin
Składniki na gofry wymieszać ze sobą - oddzielnie suche, oddzielnie mokre, następnie dodać mokre do suchych i wymieszać trzepaczką. Gofrownicę posmarować odrobiną tłuszczu, np. pędzelkiem, wylać na nią połowę ciasta i smażyć - nie zwróciłam uwagi na czas, pewnie 1-2 minuty.
Patent na śmietanę kokosową przewija się przez większość wegańskich blogów, pierwszy raz widziałam go u Matki Weganki . Z puszki wyjmujemy tylko wierzchnią, stałą część mleka, ubijamy z cukrem pudrem. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, wstawiamy jeszcze raz do lodówki - po 1-2 h śmietana będzie się trzymać nawet w misce odwróconej do góry nogami.
Na gofra wykładamy 1-2 łyżki śmietany, posypujemy malinami lub dowolnymi innymi owocami
Koszt jednego gofra: ok. 2-2 , 50 zł
Otworzyłam puszkę mleka kokosowego o pojemności 400 ml, ale do gofrów zużyłam tylko kilka łyżek śmietany, z reszty zrobiłam lody czekoladowe (2 porcje): dodałam kakao, pokruszoną czekoladę, cukier puder (dałabym syrop z agawy ale się skończył) i ekstrakt waniliowy, włożyłam do zamrażarki na 2,5 h.
Użyłam mleka firmy Kier, stało w lodówce co najmniej miesiąc, stała część stanowiła jakieś 90% zawartości puszki.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/07/weganskie-gofry.html