Wykonanie
Mazurek to kwintesencja polskiej tradycji i wielkanocnej kuchni. Niekiedy wymiar geograficzny potrafi nadać mu nowe oblicze. Na Bliskim Wschodzie zamiast karmelu są
daktyle i pasta sezamowa, co przekłada się na głęboki, ciężki smak gdzieś pomiędzy
czekoladą a
chałwą. Dla jeszcze większej rozpusty dzieło wieńczą prażone
migdały i muśnięcie samej tahiny.***Mazurek
cake is an essence of Polish tradition and Easter cusine. Once in a while geographic dimension may give it a one face. In the Middle East instead of caramel we have dried dates and
sesame paste, which translates into deep, heavy taste somewhere between chocolate and halva. Just to increase level of hedonism everything is topped with roasted almonds and a touch of tahina.
Czego potrzebujesz?Ciasto:1 1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki kukurydzianej3 łyżki
jogurtu greckiego lub
śmietany250 g
masła1
jajkoszczypta
soli50 g
cukruNadzienie:szklanka daktelli z tego przepisu6 łyżek tahiny (możesz dodać więcej wg. uznania)Wierzch:100 g prażonych
migdałówtahinaCo teraz?1. Na
mące ułóż pokrojone w kostkę, twarde
masło, dodaj resztę składników i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je w plastikową folię i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.3. Piecz do 30 minut w temp. 180 C, aż ciasto lekko się zezłoci.4. Połącz daktellę i tahinę Wyłóż na lekko przestygnięte ciasto. Polej samą tahinę i posyp
migdałami. Odstaw do ostygnięcia.Middleastern mazurek
cakeWhat do you need?pastry:1 1/2 cup
flour1/2 cup cornmeal3 tablespoons Greek yogurt/labneh or sour cream250 g cold butter1 eggpinch of salt50 g sugarfilling:glass datella from this recipe , I used ready date paste instead of dried dates6 tablespoons tahina (you can add
more)topping:100 g of roasted almondstahinaWhat now?1 Place the
flour on a table, add diced, hard butter, add rest of the ingredients and knead a smooth dough. Wrap it in a plastic wrap and leave in the fridge for at least 2 hours.2 After this
time, roll out the dough and put it into the baking pan lined with baking paper.3 Bake 20-30 minutes at 180 C, until the dough is slightly bronze.4 Mix datella and tahina, smear it over slightly cooled down pastry. Spread tahina over it and sprinkle with almonds. Set aside to cool.