Wykonanie
Podoba mi się jego tekstura, drobinki
słonecznika w sosie, gdzie w
śmietanie nie są konieczne pożądane, świetnie spisują się w
sosie czosnkowym, nadając mu
twarożkową teksturę. Jest dosyć ostry. Przepis jest na bazie nowej
śmietany słonecznikowej, którą dodałam we wpisie pierwszej wersji
śmietany.
Śmietana w tej wersji jest naprawdę zbita i myślę, że da się nią dekorować ciasta, desery itp. Polecam zerknąć do tego wpisu i wypróbować!Porcja
śmietany słonecznikowej robionej drugim sposobem3-4 ząbki
czosnku4 łyżki
mleka sojowego1 łyżka
soku z cytrynyCzubata łyżka posiekanego
koperku albo nawet i więcej
Sól i
pieprzCzosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do
śmietany oraz resztę składników. Chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Sos najlepszy jest następnego dnia.A tutaj druga wersja
śmietany słonecznikowej, moim zdaniem fajniejsza od tej poprzedniej.