ßßß Cookit - przepis na Sos czosnkowy ze słonecznika

Sos czosnkowy ze słonecznika

nazwa

Wykonanie

Podoba mi się jego tekstura, drobinki słonecznika w sosie, gdzie w śmietanie nie są konieczne pożądane, świetnie spisują się w sosie czosnkowym, nadając mu twarożkową teksturę. Jest dosyć ostry. Przepis jest na bazie nowej śmietany słonecznikowej, którą dodałam we wpisie pierwszej wersji śmietany. Śmietana w tej wersji jest naprawdę zbita i myślę, że da się nią dekorować ciasta, desery itp. Polecam zerknąć do tego wpisu i wypróbować!
Porcja śmietany słonecznikowej robionej drugim sposobem
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki mleka sojowego
1 łyżka soku z cytryny
Czubata łyżka posiekanego koperku albo nawet i więcej
Sól i pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany oraz resztę składników. Chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Sos najlepszy jest następnego dnia.
A tutaj druga wersja śmietany słonecznikowej, moim zdaniem fajniejsza od tej poprzedniej.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/06/sos-czosnkowy-ze-sonecznika.html