Wykonanie
Dla niektórych przysmak, a dla innych przekleństwo. Jest to deser, na który składa się
kaszka manna z
rodzynkami i
kisiel z
żurawiną. Przysmak ten jest
miksem dwóch podwieczorków najczęściej serwowanych w przedszkolach . Przynajmniej tak było w latach 80.
Składniki:
kisiel żurawinowy (2 opakowania),1 szklanka
suszonej żurawiny,1 szklanka
rodzynek,2,5 szklanki
mleka,1l
wody,
kaszka manna (około 6 łyżek),
wiórki kokosowe do dekoracjiRozpoczynamy od przygotowania
kaszki. Do garnka wlewamy
mleko, które musimy zagotować. Wsypujemy
kaszkę, dorzucamy
rodzynki i dokładnie mieszamy, jeszcze przez chwilę gotując.
Kaszkę przelewamy do pucharków.W szklance
wody rozpuszczamy
kisiel, pozostałą ilość zagotowujemy. Gdy
woda zacznie wrzeć wlewamy
kisiel i dokładnie mieszamy.
Kisiel przelewamy do pucharków, w których jest już
kaszka manna. Deser dekorujemy
żurawiną i wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!