Wykonanie
Osoby odczuwajaće dyskomfort po spożyciu
mleka krowiego często sięgają po
mleka roślinne –
sojowe,
ryżowe lub
kokosowe. Niestety ich cena wciąż nie jest na tyle przystępna, abyśmy mogli korzystać z nich codziennie. Z resztą skład kupnego
mleka roślinnego też nie rzadko pozostawia wiele do życzenia. A gdyby tak samemu robić sobie w domu takie mleko? Mielibyśmy przynajmniej pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnej chemii... Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na
mleko kokosowe.Składniki (na pół litra
mleka):- 200 gr
wiórków kokosowych- 600 ml
wodyWiórki zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na całą noc. Rano przecedzamy wiórki przez gazę a
mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i nasze domowe
mleko kokosowe gotowe.Ważne, aby wiórki były świeże (najlepiej z nieotwartej dotąd paczki), są wtedy wilgotne i aromatyczne, dzięki
czemu nasze
mleko również takie będzie.