ßßß Cookit - przepis na Mleko kokosowe - to nie takie trudne

Mleko kokosowe - to nie takie trudne

nazwa

Wykonanie

Osoby odczuwajaće dyskomfort po spożyciu mleka krowiego często sięgają po mleka roślinne – sojowe, ryżowe lub kokosowe. Niestety ich cena wciąż nie jest na tyle przystępna, abyśmy mogli korzystać z nich codziennie. Z resztą skład kupnego mleka roślinnego też nie rzadko pozostawia wiele do życzenia. A gdyby tak samemu robić sobie w domu takie mleko? Mielibyśmy przynajmniej pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnej chemii... Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na mleko kokosowe.
Składniki (na pół litra mleka):
- 200 gr wiórków kokosowych
- 600 ml wody
Wiórki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Rano przecedzamy wiórki przez gazę a mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i nasze domowe mleko kokosowe gotowe.
Ważne, aby wiórki były świeże (najlepiej z nieotwartej dotąd paczki), są wtedy wilgotne i aromatyczne, dzięki czemu nasze mleko również takie będzie.
Źródło:http://drozdzowkawwielkimmiescie.blogspot.com/2014/05/mleko-kokosowe-to-nie-takie-trudne.html